LOCATION
Naples, Italy
CLIENT
Metropolitana di Napoli
DATE
2005

The city of Naples embarking on the regeneration of city life on an existing urban megastructure. The Centro Direzionale area, where the new metro station will be located, is a complex of towers and platforms designed in the 70s. This new station would be an improvement in the connectivity between this area and Naples’ town centre. The new public spaces would allow different, fresher uses.

Our aim is to improve the access and appearance of public transport in order to make it more attractive to use. The station’s great roof creates shaded resting areas at the level of the square, a square that is currently hardly usable during the hot spring and summer weather as it is completely exposed to the sun. The new surrounding green areas will help to control the temperature. The roof lets natural light in, giving the station a hybrid character of interior and exterior, whilst also reducing the cost of artificial lighting during the day.

© Miralles Tagliabue EMBT
© Miralles Tagliabue EMBT
© Lourdes Jansana
© Lourdes Jansana
© Lourdes Jansana
© Lourdes Jansana