LOCATION
Shanghai, China
CLIENT
Biomobie
DATE
2014
STATUS
TYPOLOGY

The client’s intention was to install in a very short period of time (completing the design and construction in four months) a trendsetting Regenerative Medicine Center, a new clinic whose purpose is to provide regenerative treatment and sell medical equipment, the design inspired by as the DNA as symbol of the essence of human life.

The space is divided into two areas: clients’ area and staff offices. The public areas comprise the reception, waiting area, two meeting rooms and leisure spaces, 10 separate rooms and a special “thermal room” where treatment can be applied. On the other half of the space, with separate access there is a working area with natural lighting and working places for around 24 people.

We could say that the biggest challenge of the project was to meet all the requirements of the client within the design. The program demanded many independent and varied rooms in a limited space, which occupies only a quarter of the surface of one floor of the Xianxia Shangjia Center, a modern office building in the Hongqiao area of Shanghai.

As the space was very limited, we proposed a scheme with a radial distribution of the 10 rooms around the central thermal room, with fluid circulation spaces and integrated furniture. Special attention was given to the public area, with exclusive furniture pieces designed especially for the Clinic: the reception desk based on the double helix of the DNA, bespoke display cases in the waiting area for different certificates, medals and collection objects, etc. The lighting scheme also recalls the curves of DNA’s structure and it is inspired by the study of DNA by the artist Jer Thorp (“Giant Tangle”). The thermal room is an irregular glass capsule with the minimum space necessary for the regenerating treatments. The distribution and design of the Center create a unique space but comfortable atmosphere. The curved layouts and walls increase the depth of the space, simultaneously allowing for a dynamic flow through it and a sense of comfort through a relatable size, giving the user a unique innovative experience, both through experiencing the design and the function of the Center.

© Pavel Shubskiy
© Pavel Shubskiy
© Pavel Shubskiy
© Pavel Shubskiy
© Pavel Shubskiy
© Pavel Shubskiy